Elektronik sigara ülkemiz başta olmak üzere pek çok ülkede tartışmalı bir üründür. Bu kapsamda yapılan bilimsel araştırmalar elektronik sigaranın sigarayı bırakmakta etkisini ve sigaraya oranla zararsız olduğunu gösterse de bazı kurum ve kuruluşlar ısrarla yasaklatmaya çalışmaktalar. Ülkemizde de elektronik sigara bilimsel çalışmaların haricinde yasaklı ürün listesine alınmış ve karalama çalışmaları başlatılmıştır. Bu karara tepkileri sizinle paylaşmak istedik.
Elektronik Sigara Üzerinde Sigara Tekellerinin Etkisi
CHP Muğla Milletvekili ve TBMM Sağlık Komisyonu üyesi Ali Arslan, TBMM'de sigaranın zararlarını önlemeye yönelik düzenlemeleri içeren yasanın geçen yıl görüşüldüğünü, hazır hale getirildiğini, ancak son aşamada "beklemeye alındığını" belirtirken şimdi elektronik sigaraya yasak getirildiğine dikkat çekti. Bu iki olayın birbiriyle bağlantılı olduğunu söyleyen Arslan, "Sigara tekellerinin yasanın ertelenmesinde de, elektronik sigara kararında da etkili olmayacağını düşünmek hayalcilik olur" dedi. Arslan, büyük sigara firmalarının sigara düzenlemeleri ve esigara yasağı hakkında hükumete baskısının söz konusu olabileceğini belirterek "Ancak e-sigarayı yasaklamak değil, bilinçli kullanımını sağlamak konusunda çalışma yapılmalıydı. E-sigara ile ilgili yasaklama çözüm getirmez" diye konuştu.
Elektronik Sigara Denetlenmeli
Sigarayla Savaşanlar Derneği’nden Dr. Zafer Sadi Özok da elektronik sigaranın yasaklanması yerine denetlenmesi gerektiğini vurgulayarak "E-sigara içinde nikotin olan bir madde olduğundan denetimi Sağlık Bakanlığı'na verilmeli. E-sigaralar sadece eczanelerde satılmalı ve doktor denetiminde kullanılmalı" dedi. Elektronik sigara kullanarak günde dört paket içtiği sigarayı bırakan Cumhuriyet gazetesi yazarı Deniz Som, "Bakanlık Avrupa'yı örnek alıyorsa AB ülkelerinin sağlık bakanlıklarının esigara hakkında düzenlemelerini dikkatle incelesinler. Malezya'daki müslümanlar gibi davranmasınlar" açıklamasını yaptı.
Elektronik Sigarayı Yasaklamak Doğru Değil
İstanbul Üniversitesi Cerrahpaşa Tıp Fakültesi Göğüs Hastalıkları Anabilim Dalı Sigarayı Bırakma Polikliniği sorumlusu Prof. Dr. Bülent Tutkuoğlu, Sağlık Bakanlığı'nca elektronik sigara ve kartuşların yasaklanmasının doğru olmadığını belirterek "Sağlık Bakanlığı elektronik sigarayı yasaklamamalı. Sigarayı bırakmak isteyenlerde etkili bir yöntemdir. Ama bu esigaraların özendirilmesine izin vermemeli, reklamını yapmamalı ve denetlemelidir" açıklamasını yaptı. Yurttaşlar, elektronik sigara yasağının kişisel hak ve özgürlüklerin ihlali anlamına geldiğini söylediler. Prof. Tutkuoğlu, elektronik sigara sayesinde birçok hastasının sigarayı bıraktığını belirterek, hastanın kendisinin almasının yerine hekim kontrolünde esigara kullanması gerektiğini söyledi. Tutkuoğlu, "Hekim kontrolünde başlayan elektronik sigara tedavisi 4 ile 5 ay sürüyor. Bu süre içerisinde sigaranın içerisindeki nikotin kartuşlarını yavaş yavaş azaltıyoruz" dedi.
Sigarasız, sağlıklı ve mutlu günler dileğiyle...
E-Sigara Tamam Ekibi